Rollators Standaard

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Uw rollator veilig gebruiken: tips en instructies

Een rollator veilig gebruiken: het lijkt heel simpel, maar er zijn toch best wat punten die uw aandacht verdienen voordat u met de rollator erop uit gaat. Met deze tips en instructies kunt u veilig op pad met de rollator.

De rollator afstellen op de juiste hoogte

Een veilige rit met de rollator begint met het correct afstellen van de rollator. De meeste rollators zijn in hoogte verstelbaar en kunnen dus goed aangepast worden aan uw lichaamslengte en loophouding. Maak hier vooral gebruik van! U stelt de rollator af op de juiste hoogte door tussen de achterwielen te gaan staan met een zo recht mogelijke rug. Laat de armen ontspannen langs uw lichaam hangen. De handvatten zouden in deze houding ter hoogte van uw polsen moeten komen.

De rollator controleren: aandachtspunten

Controleer voordat u achter de rollator gaat lopen tenminste de volgende punten:

• Werken de remmen van de rollator goed en kunt u remmen zonder dat dat veel kracht kost? Zo niet, dan is het verstandig om een professional eens naar de spanning van de remkabels te laten kijken. Het is natuurlijk belangrijk om snel en gemakkelijk te kunnen remmen, bijvoorbeeld wanneer u dreigt te struikelen. Om op tijd te kunnen reageren, wordt daarom ook wel aangeraden om met de vingers door de remhendels te wandelen.

• Check vooraf ook eventjes de parkeerrem. De remhendels kunnen doorgaans naar beneden geklemd worden om de rollator in de parkeerstand te zetten. De parkeerstand is immers onmisbaar wanneer u tussendoor op de rollator wilt zitten. De parkeerremmen komen ook van pas wanneer u op een oneffen ondergrond kort wilt stoppen of in de lift gaat.

• Heeft u een inklapbare rollator? Controleer dan voordat u gaat lopen of het frame en/of de zitting helemaal uitgeklapt zijn. Vaak hoort u een klik wanneer de rollator helemaal uitgeklapt en ready to go is. Is de rollator 'half' uitgeklapt, dan loopt u het risico dat de rollator tijdens het lopen niet stabiel blijft en uit zichzelf weer in de compacte stand terugklapt.

Een goede positie achter de rollator

Weet u zeker dat de rollator goed is afgesteld, de remfuncties naar behoren werken en het frame en de zitting volledig zijn uitgeklapt? Dan kunt u veilig lopen achter uw rollator! Een goede houding achter de rollator maakt dat u optimaal en zo lang mogelijk plezier heeft van uw rollator. Probeer zo rechtop mogelijk te lopen. Dit betekent ook dat u dichtbij de rollator blijft en niet té sterk leunt op de handvatten. Wacht niet te lang met rust nemen wanneer u merkt dat u vermoeid raakt. U kunt beter eventjes de rollator op de parkeerrem zetten en op het zitje uitrusten, dan dat u maar doorloopt en ongemerkt wellicht een verkeerde houding aanneemt. De rollator veilig gebruiken is gemakkelijker wanneer u goed naar uw eigen lichaam luistert.