Rolstoelen

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Online een rolstoel kopen: welke soorten rolstoelen zijn er?

Er zijn grofweg drie rolstoelsoorten te onderscheiden: een duwstoel, een handbewogen rolstoel en een elektrische rolstoel. Een rolstoel aanschaffen is door al deze verschillende termen (die ook nog eens vaak door elkaar worden gebruikt) best een lastige klus! We helpen u graag op weg.

Wat is het verschil tussen een rolstoel en een duwstoel?

Een duwstoel is een rolstoel met kleinere wielen die meestal bedoeld is voor incidenteel gebruik, bijvoorbeeld tijdens uitstapjes of om korte afstanden te overbruggen. Daarom wordt een duwstoel ook wel een transportstoel genoemd. In een duwstoel kan de gebruiker zichzelf niet voortbewegen. De stoel kan alleen voortgeduwd worden door iemand anders middels duwhandvatten aan de achterzijde. Een duwstoel is doorgaans minder luxe uitgevoerd dan een handbewogen of elektrische rolstoel en heeft minder afstelmogelijkheden. Het grote voordeel van een duwstoel is dat zo'n stoel vaker compact, licht en opvouwbaar is.

Een handbewogen rolstoel

Een handbewogen rolstoel heeft twee grote achterwielen waarmee de rolstoelgebruiker zichzelf kan voortbewegen door de 'hoepels' te bewegen. Daarnaast hebben de meeste zelfbewogen rolstoelen natuurlijk ook duwhandvatten voor de momenten waarop u gezelschap heeft en voortduwen een betere optie is. U heeft meer opties om de rolstoel op uw postuur en voorkeuren af te stemmen en daardoor zijn dit soort rolstoelen vaak beter toegerust op langdurig en intensief gebruik. Bedenk goed welke eigenschappen voor u van belang zijn.