Handleiding voor een hemels bed, deel IV:
matras onderhouden & beddengoed wassen

Wie maakt zich er niet schuldig aan: het hele huis keurig opgeruimd en schoongemaakt, maar de slaapkamer is verdacht vaak een stoffige bende. Je bezoek komt daar toch niet en ach, de sfeerverlichting verdoezelt veel.... Heel begrijpelijk, maar probeer je slaapkamer en bed toch echt niet te vergeten tijdens de wekelijkse schoonmaak! Heb je eenmaal geïnvesteerd in het bed van je dromen en alle toebehoren, dan loont het absoluut de moeite om je matras en slaaptextiel goed te onderhouden. Niet alleen is het voor jezelf prettig om in een hygiënisch en fris bed te slapen, je zorgt er ook direct voor dat je matras langer meegaat en je beddengoed langer mooi blijft.

1) Luchten, luchten en nog eens luchten!

De eerste stap naar een langere levensduur van je matras en beddengoed is zo gezet: zet iedere dag een raampje open. Tijdens de nacht transpireer je veel en ontstaat er een warme en vochtige atmosfeer in de slaapkamer en het bed. Dit is heerlijk voor de huisstofmijt en allerlei bacteriën, maar minder gezond voor jou. Daarom is het belangrijk je slaapvertrek altijd goed te luchten.

2) Matras onderhouden

Keren en draaien van matras
Dat een matras niet in de wasmachine past begrijpt iedereen, maar dat betekent niet dat er helemaal niets aan het onderhoud van een matras gedaan kan worden. Een eenvoudige manier om de levensduur van je matras te verlengen: draai het eens in het kwartaal om, zowel van hoofd- naar voeteneinde als van onder- naar bovenzijde. Op die manier worden niet constant dezelfde delen van het matras belast. Matrassen met traagschuim vormen een uitzondering op de regel. Deze matrassen hoeven niet gekeerd te worden, het traagschuim moet tenslotte altijd aan de bovenzijde liggen.

Matras stofzuigen
Een matras verzamelt door de jaren heen veel stof. Dit hoeft geen probleem te zijn, je lichaam komt immers vooral in contact met het beddengoed en dat kun je regelmatig wassen. Vind je het toch een fijn idee eens in de zoveel tijd wat stof te verwijderen? Dan kun je je matras stofzuigen. Hiervoor heb je een krachtige stofzuiger nodig en moet je zowel de bovenkant als de onderkant van het matras onder handen nemen. Als je dan toch bezig bent: vergeet niet zo nu en dan goed de rest van de slaapkamer en het vloeroppervlak onder je bed te stofzuigen, anders heeft de hele onderneming natuurlijk weinig zin.

Matras wassen
Om duurdere matrassen zit soms een hoes ('tijk') die je gemakkelijk af kunt halen en zelf in de wasmachine kunt wassen. Ben je hier niet mee gezegend, maar wil je toch eens dat je matras grondig gereinigd wordt? Ga dan naar de specialist. Een relatief nieuw en kwalitatief goed matras kun je bij een daarin gespecialiseerd bedrijf laten reinigen met een speciale machine. Kleine vlekjes kun je uiteraard zelf proberen te verwijderen met een beetje warm water en wasmiddel, maar pas op dat het matras van binnen niet nat raakt. Dan kan er schimmel ontstaan en zijn we verder van huis.

  

3) Beddengoed wassen

Beddengoed vormt een buffer tussen jouw lichaam en het matras. Het vangt het meeste vuil op en is gemakkelijk te wassen. Fantastische uitvinding, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe en hoe vaak je je molton, hoeslaken en dekbedovertrek moet wassen. Volg altijd de wasvoorschriften op die op het label of de verpakking van het product zelf staan aangegeven. Een aantal algemene tips:

Molton wassen
Heel goed, je hebt een molton hoeslaken! Daarmee houd je al een heleboel vuil en vocht tegen en blijft je matras een stuk frisser. Wel moet het molton hoeslaken zelf natuurlijk met enige regelmaat gewassen worden. Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.

Hoeslaken wassen
Bovenop je molton hoeslaken komt een gewoon hoeslaken, bijvoorbeeld van katoen, jersey of flanel. Doorgaans kun je deze materialen op hoge temperatuur wassen, wat funest is voor bacteriën en mijten. Doe dit bij voorkeur iedere week en uiterlijk eens in de twee weken. 


Dekbedovertrek wassen
Ieder dekbedovertrek heeft zijn eigen waslabel en soms ook een wasadvies voor de eerste wasbeurt. Volg deze adviezen zoveel mogelijk op. Net als je hoeslaken was je een dekbedovertrek eens per week en uiterlijk eens in de twee weken. Een aantal algemene tips: 

✔ Was je dekbedovertrek binnenstebuiten om de kleuren zo goed mogelijk te behouden.
✔ Vloeibaar wasmiddel is geschikter dan waspoeder, hiermee heb je minder kans op witvlekken. En: beter te weinig dan teveel wasmiddel!
✔ Laat je beddengoed na afloop van het wasprogramma niet te lang in de machine liggen, hierdoor gaat het muf ruiken en kunnen de kleuren alsnog uitlopen.
✔ Drogen aan de waslijn verdient de voorkeur.
✔ In het zonnetje de was drogen? Helemaal goed! Maar ook hier geldt: hang het beddengoed binnenstebuiten op, anders verkleurt je dekbedovertrek in de zon.

4) Dekbed wassen

Een hoeslaken en dekbedovertrek wassen is een eitje, maar wat moet je nu eigenlijk met je dekbed? De voornaamste tip: staat er op het waslabel dat het dekbed niet geschikt is voor de machinewas, dan is het écht niet geschikt voor de machinewas. Sla niet alsnog zelf aan het experimenteren! Veel verder kom je in dat geval met luchten en opschudden. Eerlijk waar.

Een donzen dekbed houd je fris en luchtig door het dagelijks op te schudden en voor een goede ventilatie in het slaapvertrek te zorgen. Je kunt het zo nu en dan buiten uithangen, maar doe dit alleen bij droog weer. Zo kun je gemakkelijk een paar jaar voort. Tegenwoordig zijn sommige donzen dekbedden geschikt voor de machinewas, maar raadpleeg hiervoor altijd het wasvoorschrift en doe het zeker niet te vaak.

Vind je het geen prettig idee je dekbed niet regelmatig in de wasmachine kunt gooien? Kies dan voor een synthetisch dekbed. Dekbedden met een synthetische vulling zijn doorgaans wasbaar op 60 graden Celsius (en soms zelfs op kookwas). Je vindt alle informatie hierover op het waslabel. Neem de tijd om daar voor de aanschaf eens goed naar te kijken.

Een wollen dekbed wassen? In principe niet nodig. Met regelmatig luchten houd je je wollen dekbed zonder al teveel moeite fris. Wil je een wollen dekbed toch eens grondig laten reinigen? Ga naar een stomerij en laat hetaan de specialist over.

5) Hoofdkussen wassen

Kussenslopen en molton kussensloop 
Als je dan toch braaf iedere week je hoeslaken en dekbedovertrek gaat wassen, neem dan ook direct je kussenslopen mee. Hierop komt natuurlijk veel vocht, vuil en haar terecht en daar wil je niet iedere nacht opnieuw in liggen. Een kussensloop beschermt je kussen enigszins, maar nog beter is het om een speciaal molton kussensloop onder je gewone sloop te gebruiken. Deze mag iets langer blijven zitten dan het gewone kussensloop. Verschoon je molton kussensloop tegelijk met je molton hoeslaken (iedere maand) om het overzicht te bewaren.

Hoofdkussen verschonen
Het hoofdkussen zelf is vaak iets lastiger te reinigen. Kijk op het wasetiket of je hoofdkussen überhaupt geschikt is voor de machinewas en zo ja, was het kussen dan bij voorkeur twee keer per jaar. Bij teveel wassen zal het vulmateriaal slinken en het kussen aan veerkracht en volume verliezen, dus overdrijf het niet. Zorg bovendien dat het hoofdkussen snel en goed droogt, anders gaat het muf ruiken. Als het kussen in de droger mag kun je er een tennisbal bij doen, dan is 'ie daarna direct goed opgeklopt. Tussendoor houd je je hoofdkussen fris door het regelmatig op te schudden en te laten luchten, maar doe dit niet in de felle zon en natuurlijk bij droog weer. 

Is deze informatie nieuw voor je en slaap je al jaren op hetzelfde, ongewassen en weinig geluchte hoofdkussen? Dan is de aanschaf van een nieuw exemplaar waarschijnlijk een betere optie. Gelukkig is dat bij ons zo geregeld.